EVENTS

events

Lunch på Nour med Årets Kock 2024, Michael Andersson

Back

Lunch på Nour med Årets Kock 2024, Michael Andersson

Den 24 mars stod Nour värd för en lunch tillsammans med Spendrups, Årets Kock-kommittén och Årets Kock 2024, Michael Andersson, för att presentera årets upplaga av ”Årets Rätt”. Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning – och den mest prestigefyllda tävlingen för kockar i Sverige. Sedan starten 1983 har tävlingen haft som mål att lyfta fram den kulinariska talangen i landet, inspirera både branschen och allmänheten, samt driva svensk gastronomi framåt.

I finalen bedöms rätterna utifrån smak, teknik, presentation och innovation. Juryn består av några av Sveriges mest erkända kockar och gastronomiska profiler, vilket ytterligare betonar tävlingens status. Att vinna Årets Kock innebär mer än ära och ett diplom – det innebär även prispengar, ambassadörsroller för svensk gastronomi och en rejäl skjuts i karriären. För många kockar är det ett avgörande ögonblick och ett kvitto på excellens på allra högsta nivå. Varje år skapar den regerande vinnaren en signaturrätt som speglar aktuella mattrender, hållbarhet och den egna matfilosofin. Målet är att inspirera både hemmakockar och yrkesverksamma med recept som är både nyskapande och tillgängliga.

Michael Andersson valde att presentera en smakrik lamm-taco i barbacoa-stil på Nour. Rätten kombinerade rökigt, långkokt svenskt lamm med globala kryddor, toppad med en salsa på svenska tomater och klassisk pico de gallo. Med sin rätt ville Andersson uppmuntra till gemenskap i köket och en nyfikenhet på smaker från hela världen. ”Med Årets Rätt 2025 vill jag inspirera till matlagning som samlar människor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans är ett fantastiskt sätt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Årets Rätt 2025 vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Jag vill utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket!” sa Michael under lunchen.

”Genom att laga Årets Rätt 2025 vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Jag vill utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket!”
– Michael Andersson, Årets Kock 2024.

Spendrups Melleruds samarbetar också årligen med den aktuella vinnaren av Årets Kock för att ta fram en ”Melleruds Mästarbrygd”. Årets upplaga är bryggd med ekologisk humle och malt. Doften bjuder på maltiga toner av knäck och hö, med en frisk hint av citrus och blommighet. Smaken är torr och fyllig, balanserad av en elegant beska och en humlearomatisk finish.

Vi vill tacka Årets Kock och Spendrups för att de väljer att ha lunchen hos oss.Om du är intresserad av att laga Michaels rätt så hittar du det fulla receptet här