POÄNGEN

Klara Earlingh blir ny restaurangchef på Nour

Tillbaka

Klara Earlingh blir ny restaurangchef på Nour

Vem är du och hur kom du in i branschen?

Jag heter Klara Earlingh och är 32 år gammal. Ursprungligen kommer jag från Norrköping som jag lämnade ganska direkt efter studenten, och bor nu i Midsommarkransen. Jag kommer från en familj som alltid haft närhet/jobbat i krogbranschen och den har alltid känts som en naturlig plats för mig, runt 14 började jag jobba i disken på ett skärgårdshotel för att som min pappa gillar att uttrycka sig ”göra rätt för mig”. Ett antal år och arbeten senare utbildade jag mig till sommelier, och har sedan dess varit med och öppnat och satt dryckesprofiler på bland annat Postbar för Urban Deli, Horntulls Bodega i anslutning till Tjoget, och nu senast Café Klotet för Svenska Brasserier.

Varför Nour?

När jag kom i kontakt med Nour befann jag mig i ett sökande stadie, och undrade vad som skulle bli mitt nästa åtagande. Under perioder kan det kännas bra att ”bara” jobba, men självklart kan man ibland också känna en lust efter att göra något därutöver, och faktiskt ge form till något, eller lämna ett avtryck. Efter en tids kontakt med Oscar Högberg (driftchef för Nosh & Chow-huset) föreslog han att jag skulle träffa Sayan, och även fast jag sedan innan kände till Sayan via Esperanto så hade jag aldrig tidigare tänkt på mig själv inom ramarna för fine dining.

Efter att ha hört Sayan berätta om Nour – Sayans vision och tankar kring fine dining – och därefter ha blivit bjuden på middag på restaurangen, kände jag att ”jo, det här gillar jag”, och tackade ja till tjänsten. Såhär några veckor in i arbetet kan jag konstatera att bland det jag uppskattar mest med arbetet på Nour som särskiljer sig från andra restauranger och arbeten jag tidigare haft, är ordningen och strukturen, så jag kanske egentligen hela tiden var mer fyrkantig än jag tidigare trott (skratt).

Att förvalta känslan för gästerna av de kommer hem till oss tycker jag om.

Kommer du förändra eller förvalta något på restaurangen?

Det som efterfrågades av Sayan när jag tillträdde var en ledande figur för servicen. Han sökte en person som kunde ta samma roll som han själv och Ida (Bauhn) har i köket, fast ute bland gästerna i matsalen – en röst för vad som ska och inte ska vara där, och ge ledning.

Nour är redan en otrolig restaurang, så jag vill egentligen mest förfina och vidareutveckla den service som ges. Och såklart bygga ett team som känns piggt och varmt! Nours lokaler bär kvar stilen och utseendet av en lägenhetsvåning, så att förvalta känslan för gästerna av de kommer hem till oss tycker jag om tanken av.

Hur jobbar du som restaurangchef med hållbarhet?

Hållbarhet inom restaurangverksamhet är viktigt för mig, och på Nour kommer mycket av arbetet naturligt, eftersom det redan implementerats så väl i köksarbetet. Precis som köket försöker vi hela tiden hitta lokala och medvetna producenter att jobba med.

Vad tycker du om köket/konceptet?

I mat-sammanhang sätts det ofta etiketter på saker, men när en restaurang har en person som Sayan som i sin tur sätter färg på och inspirerar så många andra i branschen, så känns etiketter överflödiga. Nour är Sayans vision och en upplevelse som låter gästen se saker från Sayans perspektiv. Man får uppleva det som finns nära, med en stil ur och rötter i japanska traditioner.

När jag själv besökte Nour som gäst slogs jag av hur vackert allt är. Maten, interiören och service-momenten vid bordet fungerar som en helhet. Jag känner mig glad och stolt över att få vara en del av att leverera och utveckla den upplevelsen för våra gäster.

Det som efterfrågades av Sayan när jag tillträdde var en ledande figur för servicen. Han sökte en person som kunde ta samma roll som han själv och Ida Bauhn har i köket.

Hur vill du jobba med servicen på Nour?

Servicen på Nour är väldigt elegant. Vi pratar mycket om detaljer och småsaker som folk kanske inte lägger märke till direkt, men som ger ett samlat intryck av elegans och lugn. Jag vill jobba fram mer av den här omhändertagande känslan, och låta den vara något diskret som existerar i detaljerna. Något som upplevs som en känsla snarare än något konkret och handfast.

Vad är viktigast för dig på en restaurang?

Det finns otroligt många svar på den frågan, men att bli sedd! Besöket börjar med ett välkomnande och slutar med hejdå, viktigt för helheten att inget av de två missas tror jag. 

Fine dining känns mer mångsidigt nu än det har gjort tidigare, och den utveckling vi sett de senaste tio åren har skapat utrymme för något annat än hur Michelin-krogen tidigare fungerat. Fine dining som upplevelse är idag inte lika lätt att definiera, och det skapar en kul känsla av möjligheter och potential.

Starkaste upplevelsen du haft på krogen?

Det kanske låter klyschigt, men att sitta på Fäviken mitt i vintern med metervis snö utanför fönstret. Jag visste inte då att det var en av de sista säsongerna de skulle ha innan de stängde men det kanske förstärker upplevelsen ännu mer såhär i efterhand. Kungskrabban med bränd grädde var tårar-i-ögonen-god!

Vad äter du när du är själv och ingen ser?

Snabbnudlar, snabbnudlar, snabbnudlar. Jag älskar snabbnudlar. Jag bor i Midsommarkransen, och i närliggande Liljeholmen finns en asiatisk livsmedelsbutik som jag gärna florerar länge i.

Tack och varmt välkommen Klara!