Pater Noster: Ett öbesök
Sayans resor genom Sverige och världen fortsätter. Nyligen besökte han fyren Pater Noster tillsammans med en av världens bästa bartenders, Hampus Thunholm.
Pater Noster är början på en av kristendomens mest centrala böner, Fader Vår. Fader Vår har en speciell plats inom marinvärlden och har uttalats av oräkneliga sjömän inför riskfyllda resor över de sju haven genom historien. Fyren byggdes år 1868 för att minska antalet förlisningar, som regelbundet inträffade precis utanför ön. Man uppskattar att runt 800 skeppsvrak ligger på havets botten utanför ön, innan fyren byggdes.
”Det fanns också väldigt spännande lokala råvaror att prova. Köksmästaren på ön dök efter sjösallat, blåstång och sockertång som vi kunde använda i rätterna”- Sayan
Idag används Pater Noster inte längre som fyr, eftersom en mindre och mer taktiskt placerad kassunfyr (en typ av fyr placerad i öppet vatten) uppfördes vid Hätteberget. Det fanns planer på att lägga ner Pater Noster, men Bohusläns Museum tog över förvaltningen på 80-talet, då fyren ansågs vara av kulturhistorisk betydelse för Sverige.
Numera är fyren känd som Pater Noster: Ett hem vid horisonten, och är ett nytyp av hotell där lugn lyx möter öns avlägsenhet och fyrens rustika miljö. Hampus Thunholm, chef Sayan och Nours sous chef David Forsman Törnquist besökte ön och fyren för att laga mat, dricka whiskey och inspireras av omgivningarna. Hampus, som rankas som världens 27:e bästa bartender, driver även baren Röda Huset, som just nu är världens 45:e bästa bar. På senare tid har han även varit konsult för noggrant utvalda cocktails på Nour. Sayan Isaksson njöt av resan och svarade på några frågor om fyren.
”Vi kommer väldigt bra överens, han är en kär vän; han är konstruktiv och vi har en bra dialog. Dessutom är han uppenbart skicklig på det han gör.”- Sayan
Du har varit vid Pater Noster-fyren – en unik destination. Vad hände där?
Det var på en liten ö utanför västkusten. Vi var där för att hjälpa till med lanseringen av en ny whisky inspirerad av det öppna havet från destilleriet Talisker. Så vi var en större grupp som gav oss ut för att njuta av fyren, whiskyn och naturen.
Pater Noster har prisats för att omdefiniera lyx. Vad stod ut för dig i upplevelsen?
Det är verkligen en naturdriven upplevelse, med öppet hav och en sammansvetsad känsla. Lite som Stockholms skärgård. Stjärnhimlen där ute skapade fantastiska kvällar. Det är en form av stillsam lyx tack vare avskildheten. Utsikten är otrolig och förhöjer hela upplevelsen.
Det fanns också väldigt spännande lokala råvaror att prova. Köksmästaren på ön dök efter sjösallat, blåstång och sockertång som vi kunde använda i rätterna, som garnering eller som bränsle för elden.
Vad lagade ni vid fyren?
Eftersom det var hummerfiskesäsong grillade vi stora mängder hummer. Menyn var havsinspirerad, med sashimi, hummer, blåmusslor och havskräftor. Vi lagade även mat över öppen eld.
Hur balanserar du resor och sådana event med ditt arbete på restaurangen?
Det handlar om att skapa utrymme för andra saker. Jag har ett fantastiskt team som kan kliva in, och att ha med David från Nour på denna resa var otroligt.
Hampus Thunholm verkar vara en bra partner in crime. Varför väljer du att arbeta med honom?
Jag gillar verkligen Hampus, vi har jobbat tillsammans länge och är kompisar. Vi öppnade ju Shibumi tillsammans där han var barchef och vann priset Årets Nykomling. Det är roligt att arbeta med cocktailparningar som omväxling från vinparningar. Vi kommer överens väldigt bra; han är konstruktiv och vi har en bra dialog. Dessutom är han uppenbart skicklig på det han gör.
Finns det något speciellt du arbetar på för menyn just nu som är spännande?
Vi har bytt från gös till grillad havskräfta med koji-glaze och en chawanmushi. Inspirerat av Pater Noster-resan har vi också skapat en xiao long bao med svensk hummer.
Bilderna ni ser är fotograferade av Petter Bäcklund. Med bara två månader kvar av året, leder resorna till insikt och inspiration för det nya året. Ni är naturligtvis, som alltid, välkomna att boka bord och uppleva allt som Nour har att erbjuda.